"Montako ruutua sulla on eristyssellissä?"

Submitted by TemeK1 on Mon, 13/03/2017 - 20:28

Tasan yksi. Ei käynyt edes mielessä, että paatuneet väkivaltarikolliset mukamas tarvitsisivat enemmän tilaa käyskentelyyn... eiväthän he sitä paitsi edes vietä eristyksissä kuin hädin tuskin päivän tai pari. Tai loppuelämän, jos lakimies saa vietyä lupa-anomusprosessin läpi.

No mihin sä vessan sitten mahdutat?

Öö, minkä vessan, mun eristyssellissä on katto, seinät, lattia ja vahvistettu ovi. Suosin yksinkertaisia ja puhtaita arkkitehtuurisia ratkaisuja. Kaikki muu on turhaa paitsi rahan ja neliömetrien säästö.

Ja jos joku haastaa mut oikeuteen ihmisoikeuksien rikkomisesta niin mun pätevä lakimiesarmeija kyllä hoitaa sellaiset köh.. pienehköt epämukavuudet. Siitähän niille maksan! Ja miten niin selliosastoissa tarvii olla lämmityspatterit talvisin? Vesi se kallista on ja veden lämmitys se vasta kallista onkin.

En mä oikeassa elämässä ole vankilanjohtaja, vaan puhun suosiota niittäneestä Prison Architect pelistä, jossa sinut, hyvä pelaaja, laitetaan rakentamaan ja manageroimaan ikiomaa vankeinhoitolaitostasi. Alussa on vain tyhjä tontti, kasa betonia ja lautaa sekä pari työntekijää. Käytössäsi on alkupääomaa, kyhnyä, hynää, mammonaa ja massia asetuksista riippuen vaihteleva määrä. Sillä ei vielä pötkitä pitkälle, mutta lisää saat onneksi apurahojen muodossa suorittaessasi erinäisiä tehtäviä, joihin lukeutuu muun muassa perusvankilainfrastruktuurin (ensimmäinen vastaanottoselli, suihkuosasto, kanttiini, piha...) sekä toimisto-osaston (jonnekin se vankilanjohtaja ja tilintarkastaja ynnä muut vankilan toiminnan kannalta tärkeät palkolliset pitää tunkea tekemään paperihommia) rakentaminen. Lisää apurahamahdollisuuksia aukeaa sitä enemmän mitä pidemmälle rakennettu vankilasi on. Toimivassa vankilassa vankien pitää saada syödäkseen ja juodakseen. He kaipaavat myös puhtaita vaatteita, henkistä viihdykettä (ne harvat, jotka lukevat kirjoja) sekä mahdollisuuden peseytyä suihkussa ja tyhjentää rakkonsa sekä suolensa. Tiiätte kyllä, ne perustarpeet. Ai niin, vankisi myös tympääntyvät helposti elleivät he pääse penkkaamaan tai ottamaan vastaan sukulaisiaan vierailuaikoihin. Ja sillon ku vangit tympääntyy, niin pari haulikolla aseistettua vartijaa saattaa osoittautua kultaakin kalliimmaksi (kirjaimellisesti, kun katsoo heidän päiväpalkkaansa). Mutta ainakin he tekevät kurin ylläpitämiseksi sen mitä täytyy. Jos et ole liberaalin asepolitiikan kannattaja niin pistä nyt ainakin sinne tänne patrollaamaan perinteisiä lyömäaseella varustettuja vanginvartijoita. Myöhemmin menestyksekkäällä vankilanrakennusurallasi voit rakentaa luokkahuoneen ja opettaa nämä vartijasi käyttämään taseria - tai sitten opettaa vangeillesi vähän yleissivistystä tai taitoja, joilla heidät voi pistää työpajaan takomaan vaikka rekisterikilpiä, joita myymällä tuotat hirveät kasat rahaa! Mutta älä kuitenkaan tavoittele kuuta taivaalta, sillä todennäköisesti yksikään kahdestasadasta vangistasi ei ole kiinnostunut osallistumaan kursseille. Ja ne harvat jotka ovat, niin vain murto-osa heistä läpäisee nämä vaativat kurssit. Ja nekin harvat, jotka kurssin läpäisevät, tulevat todennäköisesti ennen pitkää puukotetuksi hengiltä kanssavangin toimesta.

Kyllä, salakuljetusta tapahtuu. Vangit tuntuvat yllättävän helposti saavan käsiinsä ties mitä aseita, kuten veitsiä tai ruuvimeisseleitä. Löytyipä kerran keittiön perukoilta pistooli jostain kaalilaatikosta! Ja onneksi löytyi, muuten olisi voinut tulla rumaa jälkeä. Suositeltavaa onkin rakentaa sisääntuloväylälle metallinpaljastin tai pari, ja tutkia kehityspuusta "Intelligence", jolla saat käyttöösi keinot contrabandin torjumista vastaan.

Voit hallita vankilaasi käytännössä kahdella eri tavalla: olemalla kiltti setä/täti ja huolehtimalla kontollesi uskotuista vangeista ja heidän jokapäiväisistä tarpeistaan, tai vaihtoehtoisesti riittävällä voimankäytöllä. Todennäköisesti kuitenkin päädyt näiden kahden välille ns. "kultaiselle keskitielle", joka mun tapauksessa oli enemmänkin verenpunainen ja murhantäyteinen :). Tää paha setä -strategia eli tarkka-ampujia ja haulikolla varustettuja kavereita parveilemaan sinne sun tänne ja heille oikeus käyttää tappavaa voimaa on totta kai helpompi. Mutta omasta mielestäni todellista taitoa kysyy se, että osaatko huolehtia käytössä olevalla rahamäärällä vankiesi tarpeista niin, että vankilakahakoita ei synny, eivätkä vangit yritä kaivaa tunnelia karatakseen, ja niin että tuotat osakkeenomistajille voittoa. Tietenkin (yksityis)vankilan kuuluu tuottaa voittoa kapitalistisessa maailmassa. Saat jokaisesta vastaanotetusta vangista tietyn määrän vastaanottorahaa heidän vaarallisuustasonsa mukaan (matala, keskitaso, korkea) ja lisäksi päivittäin pienemmän palkkion. Älä siis anna heidän kuolla. Osakkeenomistajat eivät tykkää kuolleista vangeista! Ja muista rakentaa ruumishuone kaiken varalle.

Olisi hyvä myös palkata riittävä määrä talonmiehiä lakaisemaan lattiat ja siivoamaan erinäiset veriroiskeet. Ja sairaala-osastokin on hyvä olla sille varalle, että joku vangeista, vartijoista tai muista työntekijöistä saa puukon kylkiluidensa väliin. "Puukko kylkiluiden välissä" -ongelmaa voi toki yrittää ehkäistä palkkaamalla hyvin koulutetun, vähintään PhD-tutkinnon omaavan vankilapsykologin. Mutta muista rakentaa hänellekin oma vastaanottopiste.

Vankilan logistiikkaratkaisujen suunnitteluun saat käyttöösi strategiset kartat, joiden avulla pystyt mm. määrittämään, että missä kanttiinissa selliosasto A:n vangit syövät, ja minne selliosasto B:n likapyykit menevät. Lisäksi voit esimerkiksi valita vaarallisimmille vangeillesi kokonaan oman siiven, jossa he eivät pääse tekemisiin pienemmän riskitason vankien kanssa. Tähän Maximum Security -siipeen on suositeltavaa laittaa patrollaamaan haulikkomies tai pari.

Vankilan päivittäinen aikataulu on suunniteltu sinulle valmiiksi, mutta sitä voi, ja pitääkin joskus säätää. Se on kuin ala-asteen luokkajärjestys jossa on tunnin tarkkuudella ruokailuajat, "välitunnit", työskentely- ja opiskeluajat sekä lockdown-tunnit ja nukkumaanmenoaika. Voit vaikka lisätä työskentelytunteja ja pistää vangit tuottamaan, mutta näin käytännön vinkkinä ei välttämättä kannata nipistää paljoa 8h "lakisääteisistä" unista. Toki voit jos haluat, mutta siinäkin tapauksessa kannattaa pitää ne haulikot hollilla.

Muista, että vangit tykkäävät kahdesta asiasta hyvin paljon: nukkumisesta, ruoasta sekä ruumiineritteiden poistamisesta ruumiinonteloista. Katso, että putket eivät mene tukkoon! Näitä asioita ei voi painottaa liikaa.

Ja voi sitä päivää, kun joku viekas vanki varastaa haulikon vartijoiltasi, siitä tulee rumaa jälkeä! Onneksi voit aina kutsua apuun "ratsuväen" eli palokunnan ja mellakkapoliisit.

Voi vaatia muutaman yrityksen ja kymmeniä pelitunteja ennen kuin saat rakennettua mieleisesi vankilan. Todennäköisesti siinäkään vaiheessa vankila ei ole mieluinen. Lista asioista, jotka voivat mennä pieleen, on melkoisen pitkä... mutta...

älä anna periksi! Kyllä se siitä. Vankilan managerointi on yllättävän koukuttavaa ja palkitsevaa. Et tiedä mitä menetät ennen kuin kokeilet. Prison Architect -pelin löydät Steamista ja hyvin varustelluista tavarataloista halvan näppärästi. Saavutettaviin pelitunteihin nähden hinta tulee todennäköisesti olemaan poskettoman kohtuullinen. :)

 

Kantiini ruokailuaikaan. Kuvituskuva.
Kanttiini ruokailuaikaan. Kuvituskuva.